Door de stilte……

Als jongeman zei een leraar me ooit eens dat als je zelf stil bent je steeds meer hoort……. Vandaag stond ik stik alleen in de dojo kihon te trainen. Mijn ademhaling hoorde ik, mijn hart voelde ik bonken, het krakende schuivende geluid van mijn karatepak overstemde die geluiden. Plots stond ik stil om de stilte er omheen waar te nemen. Als een focuspunt in ruimte en tijd.

BOOOOOOOMM!!! was het geluid wat ik hoorde en voelde. Boven in de fitnesszaal liet iemand een zeer zwaar gewicht op de grond kletteren die eigenlijk door de hele sportschool te horen was. Ik was als het ware even wakker uit mijn concentratie, uit mijn beleving gehaald door die enorme dreun van dat vallende gewicht. Toen deed mijn geest iets bijzonders…….Elke kihon stap die ik na de BOOOOMM zette was ineens een stuk zwaarder geworden………..Dat is vallende energie die je moet gebruiken wist ik maar was het even ‘vergeten’ (tai otoshi waza).

Ik wou de gewichtsheffer boven gaan bedanken voor zijn geweldige tip. Maar dat heb ik maar niet gedaan anders doorbreek ik misschien zijn stilte……….

Groet Martijn